Palete predstavljaju osnovu kada je u pitanju transport i skladištenje robe. Gotovo je nezamislivo slati na duže staze robu koja nije upakovana u palete koje mogu da izdrže teret i dužinu transporta.

Zbog toga su se među istaknutim proizvodima naše kompanije našle plastične palete. One predstavljaju dobru zamenu za drvene palete koje su ranije bile u većoj upotrebi. Naši potrošači su prepoznali sve dobrobiti upotrebe ovog tipa paleta, koje su veoma izdržljive i ujedno mnogo lakše za korišćenje. Kompanije kojima je siguran i kvalitetan transport robe na prvom mestu, često su u nedoumici kada je u pitanju odabir vrste paleta.

Stoga je najbolje staviti na papir sve prednosti i mane, kako bismo što lakše doneli odluku, i izabrali one najbolje.

Upotreba plastičnih paleta

Plasticne palete su našle široku primenu u industriji i transportu, prilagođavajući se potrebama korisnika. Ovaj tip paleta pogodan je za sve vrste transporta, kao i za mnoge vrste proizvoda koji se na njih mogu pakovati. Različiti tipovi ovog proizvoda imaju široku namenu, pa tako možete naći palete koje su pogodne za logistiku u trgovini, za brodski ili drumski saobraćaj, skladištenje i slaganje robe.

Plastične palete umesto drvenih

U tradicionalnom transportu i trgovini ranije smo mnogo više nailazili na upotrebu drvenih paleta. Međutim, primat polako preuzimaju plastične palete iz mnogobrojnih razloga. Navešćemo samo neke od benefita korišćenja plastičnih paleta u odnosu na drvene, kako biste i sami mogli da napravite razliku i pronađete što bolju opciju za svoj transport robe.

  • Duži životni vek – plastične palete se, na prvom mestu, mogu mnogo duže koristiti od drvenih. Nekada se čak radi i do deset godina upotrebnog veka. To ih čini boljim izborom, a, kasnije će se pokazati, i jeftinijom varijantom, jer nema potrebe za čestom zamenom i kupovinom novih paleta. Ovo je pogodno za sve one koji redovno šalju svoju robu na duže relacije, jer iznova i iznova mogu koristiti plastične palete sa sigurnošću da će ih služiti dugi niz godina.
  •  Bezbednija upotreba – dok u drvenim paletama postoji veliki broj eksera, oštih ivica i opasnosti od povreda prilikom rada, plastične palete su u potpusnosti bezbede, jer su napravljene iz jednog komada plastike i sa oblim ivicama, što ih čini mnogo pogodnijim za upotrebu. Takođe, ovaj tip paleta ima mnogo manje šanse da pukne i prepolovi se pod težinom, nego što je to slučaj sa drvenim.
  •  Čišćenje – možda vam neće odmah zapasti za oko, ali održavanje drvenih paleta nimalo nije jednostavno. Drvene palete su podložne promenama, raspadanju i buđanju i napadu insekata. A želećete da uz robu koju šaljete, imate i čiste palete spremne za novu upotrebu, koje pokazuju ozbiljnost prema svakom koraku poslovanja. Iz tog razloga su platične palete mnogo praktičnije, jer se mnogo lakše mogu očistiti, i iznova koristiti kao nove. Dodatnu pogodnost čini i činjenica da na plastične palete možete i zalepiti logo svoje kompanije, ili bilo kakvo drugo uputstvo, ne brinući da će ono spasti ili oštetiti paletu.
  •  Lakši transport – kratko i jasno, plastične palete su mnogo lakše od drvenih. Čak i kada dospu u kontakt sa vlgaom, njihova težina se neće promeniti. Međutim, budite sigurni da se na lakoći ne oduzima težina koju plastične palete mogu nositi. Izdržljive su koliko i drvene, i mogu podneti istu količinu tereta.
  • Zauzimanje prostora – u zavisnosti od vrste paleta koje koristite, i samo skladištenje je daleko jednostavnije. Kada se radi o plastici, nju je mnogo lakše napraviti u različitim oblicima i za razne namene. To znači da ćete mnogo lakše naći plastične palete koje odgovaraju vašem proizvodu, nego što je to slučaj sa drvenim. To nas onda dovodi i do lakšeg odlaganja, jer plastične palete zbog svog dizajna zauzimaju mnogo manje prostora kada se odlažu prazne.

Naveli smo dosta prednosti plastičnih paleta u odnosu na drvene. A šta je sa manama? Istina je da njih nema mnogo. Glavna mana ovog tipa paleta je što se ne mogu popraviti. Dakle, ukoliko se drvena paleta razglavi ili joj se jedan deo odvoji, moguće je ponovo ga sastaviti ukucavanjem dodatnih eksera. Kod plastičnih paleta ta opcija ne postoji. Jednom polomljene, ne mogu se više koristiti. Međutim, kada uporedimo sa svim prednostima koje ima, ova činjenica postaje zanemarljiva. Na kraju, plastiku je moguće reciklirati i ponovo vratiti u život, pa je samim tim i šteta minimalna.

Prednosti Schoeller Allibert plastičnih paleta u odnosu na druge

Šta je to što, pored svih pomenutih prednosti, čini baš Schoeller Allibert plasticne palete boljim od drugih? Ono što je našim potrošačima bitno jeste kvalitet i raznovrsnot ponude. Stoga smo se mi potrudili da u našem izboru imamo što veći broj različitih paleta. To znači da možete naći upravo one koje odgovaraju vašem tipu robe i vrsti transporta za koji je namenjena. Palete su napravljene tako da je moguće skladištiti ih lako, bez zauzimanja nepotrebnog prostora. Međutim, ono po čemu se dodatno izdvajamo je održivost. Stalno nam je do očuvanja životne sredine, a svesni smo koliko proizvodnja plastike utiče na njeno zagađenje. Stoga smo stvorili proizvode koji se mogu 100% reciklirati. Vodimo se procesom povratne plastične ambalaže, što znači da dajemo novi život svakom korišćenom produktu, u isto vreme smanjujući emisije ugljen-dioksida. Kao što nam je bitno iskustvo naših potrošača, bitna nam je planeta na kojoj živimo, pa dajemo sve od sebe da učinimo ono što je najbolje za nju.