Nepogode sa grmljavinom ne događaju se samo leti. Svedoci smo da su čak i u sred zime, tokom vejavice ili naglih promena temperature, mogući snažni i uzastopni udari gromova.

Sa dolaskom lepih dana postepeno raste verovatnoća i učestalost nevremena ove vrste, dodatno podstaknutih klimatskim poromenama, odnosno ekstremnim vremenskim uslovima.

Verovatno vam je poznato dosta informacija vezanih za rizik boravka na otvorenom, kao i činjenica da je najbolje skloniti se u zatvoren prostor. Zaštitu objekta, imovine i lica u objektu najefikasnije pružaju gromobrani, ali ih nemaju svi. Šta se događa kad grom pogodi baš zgradu u kojoj se nalazite, ili kuću u vašem vlasništvu? Kakva šteta može da nastane i koje korake valja preduzeti?

Najpre shvatite suštinu. Grom traži put ka zemlji, najkraći i najbrži. Zato će kroz objekat koji mu se nađe na putu proći, i to trasom sa najmanjim otporom. U pitanju su obično metalne konstrukcije visoke provodljivosti, kao što su električne i vodovodne instalacije, ili metalni oluci. Oštećenja koja nastaju u sekundi su najčešće velika, a na vama je da ih utvrdite i sprečite veću štetu čim to postane bezbedno.

Grom može da izazove požar. Kontakt bilo kog zapaljivog materijala sa munjom, ali i vrelim žicama električnih instalacija može da dovede do brzog otvorenog plamena. Provera da li nešto gori je najhitnija i prva, pošto vatra može da ugrozi kompletnu imovinu i živote.

Veoma je opasno i tinjanje koje može da se proširi, a teško ga je primetiti u startu. Ispitajte da li se bilo gde oseća miris dima i paljevine, da li postoje tragovi gorenja i pregledajte detaljno čitav prostor, posebno na tavanu.

Posle nevremena

Kad nevreme prođe, proverite oluke, krov i crepove, koji takođe mogu biti polomljeni i oštećeni. Grom može naneti štetu i kompletnoj strukturi ispod crepa.

Čak i ukoliko vam se učini da je sve u redu, odvojite vreme za detaljan pregled krova. Crepovi mogu biti pomereni i time napravljen uslov za prokišnjavanje, koje možete primetiti i mnogo vremena posle udara groma.

Proverite elektronske uređaje – oni su najosetljiviji na kolebanje napona struje. Obično su uništeni televizori, kompjuteri i frižideri. Udar groma ne mora da bude direktno u vašu kuću ili zgradu da bi ovi uređaji stradali, to se može desiti i kod udara u obližnji dalekovod koji vaš stan snabdeva strujom.

Imajte u vidu da bi posle toga trebalo da prekontrolišite sve prekidače i utičnice, uključujući prekidače za svetlo. Koristite test šrafcigere ili test olovke i postupajte sa najvećom pažnjom kako biste ostali bezbedni.

Proverite fiksni telefon

Vidite da li je sve u redu sa pritiskom vode u slavinama. Prekontrolišite da li ima štete i curenja na vodovodnim instalacijama.

Za sve provere i eventualne popravke koje sami ne možete da izvedete, angažujte majstore.

Možda se pitate kako ćete znati da je grom udario baš u vašu kuću. Ljudi koji su imali ovo neprijatno iskustvo tvrde da ćete ga lako prepoznati – zvuk je zaglušujući, munja zaslepljujuća, a osećaj zastrašujući. Električno napajanje će se najverovatnije prekinuti, uz karakteristično zujanje, ili bez njega. Najvažnije je da pokušate da ostanete pribrani. Čak i ako niste sigurni da li je grom udario u vašu kuću ili negde veoma blizu, proverite sve prethodno navedeno.