somborske snajderke

„Somborske šnajderke“

info@somborske.org.rs
www.somborske.org.rs

Mi smo “Somborske šnajderke”. Nas 5 ima šesnaestoro dece, a sedamnaesto nam stiže uskoro. Osim ljubavi prema deci, zajedničko nam je i to da smo svih 5 žrtve partnerskog nasilja, nekadašnje i sadašnje stanarke Sigurne kuće u Somboru.

Pre mesec dana, dok smo brinule o zdravlju svoje dece i njihovoj egzistenciji, odlučile smo da se odazovemo na apel Sigurne kuće.

Tada smo se udružile i sa 5 mašina pokrenule izradu zaštitnih maski za besplatnu podelu. Nedeljno izrađujemo 1500 maski, radimo od kuće ili u Sigurnoj kući, kako kojoj više odgovara. Materijale nam dovoze, a maske odvoze zaposleni u Sigurnoj kući. Prepoznali su nas Grad Sombor, preduzeće GrappS i kompanija S lizing, kroz donaciju u materijalima za maske i delovima za opravku mašina. Uslužno održavanje mašina nam radi srednja tekstilna škola iz Sombora. Zahvaljujući svima njima, naše maske su stigle u ruke medicinskog osoblja, policije, zaposlenima u centrima za socijalni rad i ugroženim građanima.

Počele smo da verujemo u sebe, naši sugrađani su odlično prihvatili akciju i dobijale smo pohvale, a radile smo od kuće. Ovo pozitivno iskustvo nas je ojačalo, zato smo odlučile da počnemo da šijemo posteljine. Registrovale smo naše udruženje,  kako bi mogle da živimo od svog rada. Takođe, želimo da nastavimo da podržavamo druge žrtve partnerskog nasilja, naročito one kojima je to najpotrebnije, a to su žene koje izlaze iz Sigurne kuće i kojima treba pomoć pri plaćanju računa, nabavci hrane i potrepština za decu.

Ovako smo počele

Vanredno stanje dotaklo je sve segmente društva. Izazovi i rizici nisu podjednako uticali na sve korisnike socijalnih usluga.  Korisnici novčane socijalne pomoći ostvarivali su svoja prava u kontinuitetu. Na udaru su se našle Žrtve nasilja.

U vreme kad smo brinuli o sopstvenom zdravlju i zdravlju svojih  najbližih, bivše i sadašnje korisnice  Sigurne kuće u Somboru,  započele su nesebičnu akciju u korist svih nas.

Profesionalne šivaće mašine koje smo dobili kao donaciju, osposobili smo zahvaljujući  srednjoj tekstilnoj školi, a dobra saradnja sa privrednim sektorom omogućila nam je  dovoljne količine materijala da započnemo akciju šivenja zaštitnih maski.

Naše maske stigle su do zdravstvenih ustanova, centara za socijalni rad, sigurnih kuća, policije,  mesnih zajednica i građana širom Srbije. Naša akcija je podstakla brojne pojedince i firme da nam se pridruže, dok je lokalna zajednica reagovala izuzetno pozitivno.

Korisnice Sigurne kuće stekle su samopouzdanje i počele da traže svoj identitet u socijalnom preduzetništvu. Tako su nastale  “Somborske šnajderke”, žensko socijalno preduzeće koje će direktno upošljavati Žrtve porodičnog nasilja na izradi posteljina, suvenira, igračaka, a višak prihoda ulagati u podršku ženama u osetljivom trenutku , neposredno nakon izlaska iz servisa sigurnih kuća.

https://rc.gradjanske.org/somborske-zene-to-mogu/

http://socijalnoukljucivanje.gov.rs/rs/lice-krize/

https://www.unwomen.org/en/news/stories/2020/4/feature-serbian-survivors-of-domestic-violence-sew-face-masks-for-covid-19-response