Krečar DVA BRATA
Mala Vrbica bb
Kragujevac
Krečar „Dva brata“ – Kragujevac se bavi proizvodnjom živog (negašenog) kreča, preradom kreča (gašeni kreč)kao i prevozom kreča do gradilišta.
Osim u građevinarstvu i održavanju čistoće životnog prostora, kreč je nezamenljiv i u zaštiti voćnih stabala od glodara, od klimatskih uticaja, ali je i vrlo tražen u sezoni kuvanja slatka od šljiva, jer iskusne domaćice tvrde da bez kreča nema ni ovog specijaliteta.
Braća Dalibor i Danijel Panić su najmlađi proizvođači kreča na ovom prostoru. Oni se ovim zanatom, koji izumire, bave od malih nogu, a izučili su ga uz svog dedu i oca.
Od kilograma negašenog kreča može se dobiti tri kilograma gašenog kreča. Prilikom gašenja kreč se naliva vodom i reakcija koja se tada javlja dostiže temperaturu i do 100 stepeni.
Foto: Agromedia