Dom za stare "Eskulap Centar" Niš - Zeleni Vir

Eskulap Centar
Topličkih partizanskih odreda b.b.
18 000 Niš, Srbija

+381 (18) 42 89 556

www.eskulapcentar.rs

Dom za stare „Eskulap Centar“ Niš – Zeleni Vir bavi se smeštajem i negom odraslih i starijih lica.

Nega uključuje smeštaj, ishranu, nadzor i pomoć u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba, opštu i zdravstvenu negu kao i aktivnosti koju obavljaju medicinske sestre i medicinski tehničari uz kontrolu lekara tj doktora medicine.

Medicinska nega

Korisnicima doma za odrasla i stara lica “Eskulap centar” omogućena je zdravstvena zaštita po propisima zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Zdravstveni nadzor u domu obavljaju lekar, medicinske sestre i tehničari. Zdravstveni nadzor obavlja se dvadeset četiri časa.

Prema potrebama, dom koristi usluge doma zdravlja koji se nalazi u istom naselju kao i usluge laboratorije.

Pored toga dom ima sklopljene ugovore o poslovnoj saradnji sa vodećim privatnim klinikama u gradu i državnim zdravstvenim ustanovama.

Dom poseduje medicinsko vozilo kojim se korisnici odvoze na redovne specijalističke kontrole uz pratnju medicinskih tehničara.

Redovnu terapiju korisnicima ordinira njihov lekar, a dele medicinski tehničari.
Dom ima ordinaciju za fizikalnu terapiju. Terapiju rade stručni tehničari uz preporuku lekara specijaliste.

Dom ima stalno zaposlenog lekara koji radi od ponedeljka do subote. Lekar učestvuje u proceni potreba korisnika i vodi računa o njihovom psihofizičkom i zdravstvenom stanju.

Ishrana

Balansirana ishrana je jako važna za očuvanje zdravlja i kondicije naših korisnika. Zbog toga se, prilikom pripremanja hrane, vodi računa o kvalitetu namirnica i potrebama korisnika.

Dom poseduje sopstvenu, potpuno opremljenu, kuhinju u kojoj se priprema hrana.

Kuhinja je opremljena po najvišim standardima i ima prostorije za skladištenje namirnica i pripremu jela.

Korisnicima se obezbeđuje hrana u skladu sa propisima zdrave hrane u zavisnosti od njihovog zdravstvenog stanja, potreba, navika, verskih ubeđenja. Tokom dana korisnicima se pripremaju 5 obroka i to: doručak, ručak, večera i dve užine.

Prema preporuci lekara pripremaju se dijetalni obroci.

U domu se obeležavaju državni i verski praznici i slave korisnika svečanim jelovnicima, kao i rodjendani korisnika koji se obavezno proslavljaju sa rođacima.

Obroci se serviraju u trpezariji, izuzev u slučajevima kada korisnik nije u mogućnosti da obeduje u trpezariji. Tada se večera servira u sobi.

Jelovnik za nedelju dana sačinjava komisija u kojoj je jedan član korisnik doma.

Smeštaj

Objekat za smeštaj odraslih i starih lica Eskulap Centar se nalazi u namenski sazidanom objektu.

Objekat je povezan na gradsku vodovodnu i kanalizacionu mrežu kao i na električnu mrežu.

Objekat se nalazi na placu koji je uređen tako da korisnicima pruži sve pogodnosti parka. Zelenilo, klupice za sedenje i druženje, trem sa stolovima i stolicama i TV aparatom.

U prizemlju doma koje se prostire na 310m2 nalaze se hol-portirnica sa stepenišnim prostorom i liftom, dnevni boravak, trpezarija sa muškim i ženskim toaletima od kojih svaki ima po dve kabine.

Na ostalim spratovima nalaze se sobe za smeštaj korisnika, kancelarije uprave doma, ambulanta, prostorija za fizikalnu terapiju dnevni boravci opremljeni stolicama dvosedima, trosedima, foteljama i TV aparatima kao i pomoćne prostorije.