Dobrodošli u Julijan Djupon. Prostor u kojem se nalazite je do sada nepoznat projekat Julijana Djupona, arhitekte i umetnika, koji je nakon Oktobarske

 Kuća Julijana Djupona

Generala Tranijea 13, 18000 Niš

Whatsapp:060JULIJAN
060 58 54 526

Pratite nas na Facebooku

Zapratite nas na Instagramu

Dobrodošli u Kuću Julijana Djupona. Prostor koji Vam predstavljamo je do sada nepoznat projekat Julijana Djupona, arhitekte i umetnika, koji je nakon Oktobarske revolucije emigrirao u Niš, i tu nastavio svoj život i karijeru.

Ovaj prostor je jedna od najreprezentativnijih porodičnih kuća u centru Niša. Kuća predstavlja tipičan primer gradske arhitekture, bogatih porodičnih objekata iz četvrte decenije dvadesetog veka, sa dekoracijom u duhu svedenog neoklasicizma.

Prostor je obnovljen tokom 2016. i 2017. godine, uz puno poštovanje prvobitnog dizajna. Originalna belustrada ograde i stepeništa, ulaznog i dvorišnog, dobro je očuvana, kao i fasadni detalji u enterijeru. Nekadašnji zanatski radovi- fasada u veštačkom kamenu i podna keramika, do danas su se održali.

Enterijer Kuće Julijana Djupona originalan je upravo zahvaljujući tome što je očuvan prvobitni izgled. Parket u sobama, kao i kaljeva peć u salonu sačuvani su i čine ovaj prostor jedinstvenim u gradu.

Danas je ova kuća memorijal prostor Julijanu Djuponu, sa fotografijom iz njegove biografije i fotografijama njegovih objekata iz Rusije i Niša.

Rođen je u Odesi, 1871. godine i pripada prvoj generaciji ruskih arhitekata, koji su nakon Oktobarske revolucije emigrirali u Niš, i tu nastavili svoj život i karijeru. Dao je veliki doprinos razvoju arhitekture Niša između dva svetska rata. Neki njegovi izvedeni projekti, danas su spomenici kulture.

U istorijskom arhivu grada Niša evidentirano je oko 30 njegovih projekata, stambenih objekata i nekoliko javnih objekata. U Nišu, Djupon je najpre projektovao u stilu neoklasicizma.

U njegovim radovima primećuju se i elementi klasicizma, renesanse, kao i stilizovani elementi vizantijskog stila. Neki od projekata na kojima je radio bili su Englesko-srpski dom (1926. godine), spomenik na Čegru (1927) i Učiteljski dom (1932).