Vinarija Stojanović
Janda 2,
Slankamenački Vinogradi
vinarijastojanovic@gmail.com
www.vinarijastojanovic.rs
Pratite nas na Facebooku
Gazdinstvo Stojanović se nalazi na obodu Fruške gore u selu Slankamenački vinogradi, opština Inđija, na samoj obali Dunava.
Proteže se na 4 hektara iznad ostrva Janda, po kojoj i ceo taj kraj nosi naziv.
Na celom ovom potezu se oduvek gajila vinova loza zbog blage klime, stalno prisutne ruže vetrova i karakteritičnog lesnog zemljišta…
Nakon desetogodišnjeg somelierskoj iskustva i saradnje sa većinom domaćih, i većim brojem inostranih vinara, 2012 godine sam krenuo sa proizvodnjom sopstvenog vina.
Zakupio sam vinograd iznad svog imanja i krenuo sa preradom grožđa iz tog vinograda. Uz savetodavnu pomoć prof. dr. Slobodana Jovića i dr. Aleksandra Petrovića sa poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, te sjajne 2012. godine su nastala prva vina Vinarije Stojanović:
– belo – BISERNICA od šardonea, sovinjona belog i tamjanike,
– roze – SREMICA od slankamenke, hamburga i merloa,
– crveni PEHARNIK od kabernea, merloa i širaza, kao i manje količine čistog merloa i širaza.
– 2014 godine sam zasadio prve čokote KROKANA.
Danas pod ovom, po malo zaboravljenom sortom grožđa, imam 2 hektara Od 2016 sam zakupio i vinograde crvene SLANKAMENKE od koje dobijam roze vino i VRANCA za crveno vino, čime sam prešao na autohtone sorte grožđa.
Turizam i ugostiteljstvo “Vino se pije viljuškom!”
I hrana uz koju možete uživati u Vinariji Stojanović je autohtona i autentična za Srem, Frušku goru, obalu Dunava…
U ribljem jelovniku izdvajamo iz ponude:
Dimljena marinirana deverika
Dunavski kavijar
Dunavski rakovi
Alaska riblja čorba
Široka paleta dunavskih riba na talandari, grilu ili roštilju
Od mesnih specijaliteta preporučujemo:
Sremačka zakuska (kulen, slanina, pršuta, čvarci…)
Tanjir sireva
Suvo meso od muflona
Pačetina u medu
Srneće kobasice
Guska punjena suvim šljivama
Petao u vinu
Sezonska organska salata iz bašte Stojanović